zondag 26 oktober 2008

Poen scheppen in tijden van angst

“Wees angstig als anderen inhalig zijn en inhalig als anderen angstig zijn.” Warren Buffet, de 78-jarige meest invloedrijke belegger ter wereld, slaat de nagel op de kop.


Wat heb je nodig om van geld nog meer geld te maken? Juist ja, angst. Buffet heeft dat al lang begrepen en strijdt met Bill Gates voor de titel van de rijkste Amerikaan. Hoe cynisch een mens met geld toch kan zijn.

Een van de regels van zijn succesformule is het uitschakelen van elke emotie. In zijn boek "Hoe ook u kan beleggen zoals Warren Buffett", legt hij nog eens mooi uit hoe je die emoties kan uitschakelen om zo altijd de juiste beslissingen te nemen.

Balans: diegenen met angst zijn de verliezers, de koelbloedigen zijn de winnaars.

Deze balans rechtvaardigen door gebruik te maken van Darwin’s wet van de sterkste is vrij zwak. Er ligt immers al een enorme laag stof op de sociaal-darwinisten. Met dank aan de zwarte emancipatie en de feministen.

Hoe kan de angst van velen dan zorgen voor de winst van enkelen? Simplistisch uitgangspunt, maar laten we er toch van vertrekken. Frank Furedi, een Britse intellectueel van Hongaarse afkomst, spreekt van de cultuur van de angst. In deze cultuur wordt angst gecultiveerd.
Oorlogen worden er zelfs mee gerechtvaardigd. Naarmate de angst voor aanslagen in Amerika afnam, slonk de steun voor het beleid van Bush. Bij elke nieuwe aanslag in het Westen, steeg zijn populariteit.

Hoe meer angst, hoe sneller alles zich gaat bewegen. Het gemakkelijkst te begrijpen voorbeeld is de migratiestroom. De snelheid en de grootte ervan nemen toe bij hongersnoden en oorlogen. Ook kapitaalstromen nemen in omvang toe en gaan sneller. Sinds de financiële crisis zijn er nog nooit zo veel verhandelingen op de beurs geweest. Velen gaan ten onder, maar enkelen winnen er ook mee, onder andere Warren Buffet. Hij heeft zijn vermogen in één maand zien stijgen met acht miljard dollar.

Cultuurfilosoof Lieven de Cauter borduurt hier nog een interessant vervolg aan. In zijn boek ‘De Capsulaire Beschaving’ legt hij uit dat een stroomversnelling als gevolg van angst meer bescherming vereist. Fort Europa is letterlijk een fort, maar dan met de muren en prikkeldraad mooi opgesteld op het Afrikaans continent. En laat ik maar zwijgen over de muur tussen Mexico en de VSA en die tussen Israël en Palestina.
Foto: Grens tussen Afrika en Europa, te Ceuta. Jaarlijks sterven honderden vluchtelingen bij hun gevaarlijke tocht naar Europa.

Ook wij hebben ‘capsules’ nodig: onze veilige auto, ons glazen huisje, onze te luide mp3-speler, … En hoera, het protectionistisch beleid van Europa past ook in dit plaatje: producten van het Zuiden geraken moeilijk bij ons binnen, maar wij kunnen onze producten er naar hartelust dumpen met alle gevolgen vandien.

Capsules bieden geen oplossing, maar voeden de angst. De angst kan enkel weggenomen worden door de stromen in handen te nemen, ze te controleren en in goede banen te leiden. Dit mag geen taboe zijn. Het komt zelfs tot het verstand van een Yves Leterme.
Net zoals er duidelijke regels nodig zijn voor ons willekeurig asiel- en migratiebeleid, zijn er ook dringend regels nodig voor de excessen van de vrije markt.

Geen opmerkingen: