vrijdag 10 oktober 2008

Watch out! The world is not behind you.

Jan Lauwers en Needcompany: Het Hertenhuis

© Maarten Vanden Abeele


Wat eerst een elitair onderonsje leek te worden, bleek later een bloem van een theaterstuk te zijn. Jan Lauwers en gezelschap Needcompany zetten met Het Hertenhuis wederom klasse neer.

'Watch out, the world is not behind you'. Of hoe theater met haar voeten in de maatschappij kan staan.

Na ‘De Kamer van Isabella’ en ‘De Lobstershop’ eindigt Jan Lauwers zijn trilogie met ‘Het Hertenhuis’. De Rode Zaal van de Singel in Antwerpen stroomde voorbije donderdag vol met de artistieke en intellectuele bovenlaag om het stuk te bewonderen. De regisseur zou haar zeker op wenken bedienen. Daar was iedereen van overtuigd. Reden te meer om het met een zeer gereserveerde en kritische blik te aanschouwen.


Vaak is de dood een van de thema’s die steeds terugkeren in het werk van Lauwers. Maar deze keer niet in een verheven en geabstraheerde vorm, maar zeer concreet.

Een broer van een van de danseressen, een oorlogsjournalist, is namelijk zeven jaar geleden vermoord in Kosovo. Tijen, de danseres, zal hem bewenen en iedereen op de planken weent met haar mee.

Maar er is meer dan dat. Er is ook een verhaal in het verhaal. De oorlogsjournalist die werd gedwongen om een vrouw te doden om haar kind te redden, wordt door de vader vermoord uit wraak. Het verhaal in het verhaal bestaat er uit dat de familieleden, de bewoners van het Hertenhuis, nog moeten beslissen of ze wraak moeten nemen op de vader of niet.
Of juister: ze moeten beslissen of ze wraak hébben genomen of niet.


Zij kiezen hun toekomst niet, wel hun verleden. Zij maken fictie van wat geweest is. Gevaarlijk, want de wereld staat vóór ons en hinkt niet achterop.


Zo zijn er nog meer verhalen en niveaus, maar de toeschouwer mag tevreden naar huis keren als hij er al eentje kan vatten. Als hij dat kan, prijst hij Jan Lauwers en Needcompany de hemel in. Lukt dat niet, dan is hij teleurgesteld in deze toch wel moeilijke denkoefening.

Toch loont het de moeite om de uitdaging aan te gaan. In de Singel zijn nog enkele zitjes vrij voor vandaag en morgen!

Geen opmerkingen: